Sahte icra takibi mesajları ve aramaları son zamanlarda sıklıkla karşılaştığımız ve öne çıkan dolandırıcılık yöntemlerinden biri haline geldi. Dolandırıcılar, kişilere mesaj veya arama yoluyla ulaşım sağlamakta ve haklarında icra takibi başlatıldığını veya dava açıldığında söylemektedir. Dolandırıcılar, kişilere belirtilen banka hesabına kısa bir süre içinde icra borcunu yatırmaları, aksi takdirde haklarında haciz işlemi uygulanacağı ve hatta hapis cezası alabilecekleri konusunda göz dağı vermektedir. Son yıllarda popüler bir dolandırıcılık yöntemi olarak karşımıza çıkan sahte icra takibi mesajları nedeniyle pek çok kişi dolandırılmış ve maddi kayba uğramıştır.
Böyle bir durumla karşılaşılması halinde kişinin hakkında başlatılan bir icra takibi olup olmadığını teyit etmesi gerekmektedir. Bunun için kişinin en yakın icra müdürlüğüne başvurması, bunun mümkün olmaması halinde ise internet üzerinden UYAP Vatandaş sitesine e-devlet şifresiyle giriş yaparak dosya sorgulama kısmından icra dosyalarını sorgulaması gerekmektedir.
Ancak tarafına gelen sahte icra takibi mesajı ve aramasıyla dolandırılmış ve belirtilen banka hesabına ödemeyi yapmış olan kişilerin ise bu aşamada yapması gereken sahte icra takibi dolandırıcıları hakkında suç duyurusunda bulunmak olacaktır. Suç duyurusunda bulunurken dolandırıcıya ait elde olan tüm bilgi ve belgelerin sunulması soruşturma sürecinin hızlı ve sağlıklı olarak ilerlemesi açısından faydalı olacaktır.
Bu halde nitelikli dolandırıcılık suçunun unsurları oluşacağından Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesi uyarınca dolandırıcılar hakkında üç yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunabilecektir.
YORUMLAR